Truus Scharstuhl

Truus Scharstuhl

Foto door Marlijn van Dalen

‘Haptotherapie in Water heeft voor mij een toegevoegde waarde, omdat de gevoelsontwikkeling daar begint: we komen er vandaan…

 

Truus Scharstuhl (1951) begon haar carrière als fysiotherapeut op haptonomische basis. Later volgde ze scholing bij Frans Veldman senior, het STH Bemmel van Kiek Zeijdner en de Academie voor Haptonomie Doorn in de therapeutische toepassing van de haptonomie. Waarna ze haar weg vervolgde als haptotherapeut. Ze heeft dertig jaar, tot 2008, gewerkt bij de Loods te Bemmel, een praktijk voor fysiotherapie en haptonomie, waarvan de laatste twaalf jaar als mede-leidinggevende. Als fysiotherapeut volgde ze diverse specialisatieopleidingen, waaronder opleidingen tot oedeemtherapeut en hydrotherapeut en een opleiding om chronische pijnklachten vanuit gedragstherapeutische invalshoek te behandelen.

‘Kunst van Contact’, congres van de Vereniging van Haptotherapeuten VVH t.g.v. hun 25 jarig bestaan.

Vanaf 2003 is Truus werkzaam als geregistreerd haptotherapeut en sinds 2007 heeft ze haar eigen praktijk voor haptotherapie en haptonomische begeleiding in Eerbeek. In deze rustige omgeving begeleidt ze mensen die op de één of andere manier zijn vastgelopen in hun gevoel. Water heeft voor haar een speciale betekenis. Ze omschrijft water als een zeer uitnodigende omgeving voor alles wat met voelen en gevoelens te maken heeft. Vanuit een fascinatie van wat ze bij cliënten waarmee ze het water inging zag, is ze op zoek gegaan naar verschillende behandelvormen in water. Ze heeft daarin veel ervaring opgedaan. Met die ervaring heeft zij de Haptotherapie in Water ontwikkeld. Ze geeft hierin nu vanuit het STH Water, het Scholingscentrum voor Toegepaste Haptonomie in water, cursussen aan collega’s.