Cursusinformatie

Inhoudsopgave


Haptotherapie in water

 “Van alle opleidingen die ik heb genoten, is dit de mooiste. Ik kan het iedere haptotherapeut aanraden (liever nog: ieder mens). Haptonomie pur sang.” 
Marjan van der Vaart Smit“In het warme water kan ik meer contact maken met de affectieve verbinding met mijzelf en van daaruit ook de wederkerigheid met de ander. Het water helpt heel duidelijk omdat het mij een veilige omhulling geeft om gevoelens te ervaren die heel kwetsbaar zijn. Die ervaring heeft me diep geraakt, ik besef dat dat hetgeen is waar ik altijd zo naar verlangt heb, maar op het droge niet zo diepgaand en duidelijk kon ervaren.”
Tonny van Banning

Het STH-Water is een postacademische opleiding voor haptotherapeuten en therapeuten die op haptonomische basis werken. Wij verzorgen cursussen en workshops Haptotherapie in Water. De cursussen zijn geaccrediteerd door de Vereniging van Haptotherapeuten VVH. 

Wat heeft haptotherapie in water jou te bieden?

Als therapeut:

Haptotherapie in Water
‘Omhulling’ met ruggesteun

Als collega haptotherapeut kun je bij ons ervaring opdoen in hoe het zintuiglijk voelen in water je in contact kan brengen met gevoelens die normaal op het droge minder goed bereikbaar zijn en die wellicht wel je eigenheid, je manier van beleven en handelen, beïnvloeden. 

De modules zijn bedoeld voor het verruimen van de eigen gevoelsbeleving, waarbij de ervaring leert dat je waarneming aan de bank verfijnt en je vermogen tot door- en invoelen vergroot. 

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om Haptotherapie in water als specialisme toe te gaan passen.  Hiervoor zijn we een netwerkgroep gestart van collega’s die Haptotherapie in water willen toepassen.


Netwerkgroep

Om haptotherapeutisch in water te kunnen werken heb je na vier modules de mogelijkheid om je aan te sluiten bij de netwerkgroep. Het STHwater kiest hierin voor een dynamisch en interactief proces. Via stages en gezamenlijke bijeenkomsten van de netwerkgroep werk je aan het vergroten van je therapeutische vaardigheid.

Klik hier voor de haptotherapeuten die aangesloten zijn bij deze netwerkgroep.

Als cliënt:

Haptotherapie in Water
Affectiviteit

Onze 30 jarige ervaring met het behandelen van cliënten heeft ons geleerd dat voor het kunnen ontdekken van je eigen gevoel(ens), het warme water een veilige en duidelijke ambiance is. De gevoelsontwikkeling kan op een hele vrije en spontane manier in gang worden gezet. Lees hieronder een ervaring:

In water voel ik dat ik mij vrij kan bewegen, zonder ballast. Vanuit deze warme omhulling en de begeleiding van Truus ervaar ik dat ik bij intieme stukken van mijzelf kan komen zonder het contact met de ander te verliezen. Ontroerende ervaringen en voelbaar in mijn lichaam waardoor er wezenlijk bij mij iets is veranderd. Na een aantal sessies van haptonomie in water voel ik mij “steviger”. Ik ervaar bij mijzelf meer vertrouwen en durf weer meer vanuit mijn gevoel het contact met de ander aan te gaan.”
Angelique

Voor meer ervaringen en testimonials van cliënten en therapeuten, klik hier.

Opbouw cursus

De cursus bestaat uit zes modules, waarvan module één en twee een kennismaking en een verdieping van de haptonomische fenomenen in water inhouden. Module drie tot en met zes belichten de therapeutische mogelijkheden van haptotherapie in water, met volwassenen en (jonge) kinderen. Deze vier modules kennen een logische opbouw. De zes modules samen bestaan uit 14 lesdagen en hebben een totale VVH accreditatie van 98 punten. Ze zijn na module 2 afzonderlijk te volgen.

Cursusprogramma

Module 1 – Water Kennismaking: Jij en het Water

Module 1 is een kennismaking vanuit de persoonlijke beleving met het medium water. Welke haptonomische fenomenen zoals vitaliteit, circumsensus en toevertrouwen, kom je in het water tegen? Een ontdekking naar je eigen vermogens!

Module 1 heeft drie lesdagen en een VVH accreditatie van 36 punten.

Module 2 – Water Verdieping: Jij en de Ander in Water

Deze module bouwt voort op module 1 en focust op de ontmoeting met de ander(en) in het water en laat je kennismaken met alle verbinden aspecten van water.

Module 2 heeft drie lesdagen en een VVH accreditatie van 36 punten.

Module 1 en 2 zijn verplicht als basis voor verdere modules en opleidingen en zijn alleen in die volgorde te volgen.

Module 3 – Hechten/Onthechten

Hoe beleven wij hechting en onthechting in water? Hoe maken wij dit voelbaar en daarmee beleefbaar voor de ander in de affectieve ontmoeting in water? Wat is de ‘rol’ van het water hierin? En wat is het verschil in beleving met het ‘droge’? 

Module 3 heeft twee lesdagen en een VVH accreditatie van 24 punten.

Module 4 – Autonomie in Verbinding

Deze module gaat over alle aspecten van autonomie in de omgang met de ander. Water versterkt ons vermogen tot verbinden bij uitstek. Hoe kunnen we onze autonomie hierin waarborgen?

Module 4 heeft twee lesdagen en een VVH accreditatie van 24 punten.

Module 5 – Verticalisatie

Hoe ervaren we onze opricht-kracht in het water? En welke andere vormen van jezelf representeren kunnen we in het water aanspreken? De ontwikkeling van vervloeien met het water naar oprichten in het water.

Module 5 heeft twee lesdagen en een VVH accreditatie van 24 punten.

Module 6 – Verdieping Verticalisatie

Dit is een vervolg op module 5, waarbij de verticaliteit en de vitale intentionaliteit met elkaar verbonden zijn en voelbaar worden gemaakt.

Module 6 heeft twee lesdagen en een VVH accreditatie van 24 punten.

Haptotherapie in Water
Vitaliteit | Foto’s door Marlijn van Dalen

Agenda

Data module 1:
17-09-2022, 15-10-2022 en 19-11-2022

Data module 2: 
04-02-2023, 04-03-2023 en 01-04-2023

Data module 3:

01-10-2022, 17-12-2022

Data module 4:

14-01-2023, 25-02-2023

Data module 5:
05-11-2022 en 03-12-2022

Data module 6:
18-03-2023 en 15-04-2023

Netwerkgroep:
19-03-2022, 10-09-2022

Haptotherapie in Water
Autonomie in verbinding | Foto’s door Marlijn van Dalen

Kosten

Kosten module 1:
€ 517,50

Kosten module 2:
€ 517,50

Kosten module 3:
€ 345,00

Kosten module 4:
€ 345,00

Kosten module 5:
€ 345,00

Kosten module 6:
€ 345,00

Pakketprijs volledige opleiding:
€ 2242,50Workshops (in overleg)

In overleg geeft STH Water ook workshops. Dit kan naar een door de groep ingebracht thema of wij nemen de groep mee op een haptonomische verkenning in water. 

Prijs op aanvraag.