Cursusinformatie

Inhoudsopgave


Haptotherapie in water

 “Van alle opleidingen die ik heb genoten, is dit de mooiste. Ik kan het iedere haptotherapeut aanraden (liever nog: ieder mens). Haptonomie pur sang.” 
Marjan van der Vaart Smit

 “In het warme water kan ik meer contact maken met de affectieve verbinding met mijzelf en van daaruit ook de wederkerigheid met de ander. Het water helpt heel duidelijk omdat het mij een veilige omhulling geeft om gevoelens te ervaren die heel kwetsbaar zijn. Die ervaring heeft me diep geraakt, ik besef dat dat hetgeen is waar ik altijd zo naar verlangt heb, maar op het droge niet zo diepgaand en duidelijk kon ervaren.”
Tonny van Banning

Het STH-Water is een postacademische opleiding voor haptotherapeuten en therapeuten die op haptonomische basis werken. Wij verzorgen cursussen en workshops Haptotherapie in Water. De cursussen zijn geaccrediteerd door de Vereniging van Haptotherapeuten VVH. 

Wat heeft haptotherapie in water jou te bieden?

Als therapeut:

Haptotherapie in Water
‘Omhulling’ met ruggesteun

Als collega haptotherapeut kun je bij ons ervaring opdoen in hoe het zintuiglijk voelen in water je in contact kan brengen met gevoelens die normaal op het droge minder goed bereikbaar zijn en die wellicht wel je eigenheid, je manier van beleven en handelen, beïnvloeden. 

De modules zijn bedoeld voor het verruimen van de eigen gevoelsbeleving, waarbij de ervaring leert dat je waarneming aan de bank verfijnt en je vermogen tot door- en invoelen vergroot. 

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om Haptotherapie in water als specialisme toe te gaan passen.  Hiervoor zijn we een netwerkgroep gestart van collega’s die Haptotherapie in water willen toepassen.

 

Netwerkgroep

Om haptotherapeutisch in water te kunnen werken heb je na vier modules de mogelijkheid om je aan te sluiten bij de netwerkgroep. Het STHwater kiest hierin voor een dynamisch en interactief proces. Via stages en gezamenlijke bijeenkomsten van de netwerkgroep werk je aan het vergroten van je therapeutische vaardigheid.

Data: 23-03-2024, 05-10-2024 en 12-04-2025

Klik hier voor de haptotherapeuten die aangesloten zijn bij deze netwerkgroep.

Als cliënt:

Haptotherapie in Water
Affectiviteit

Onze 30 jarige ervaring met het behandelen van cliënten heeft ons geleerd dat voor het kunnen ontdekken van je eigen gevoel(ens), het warme water een veilige en duidelijke ambiance is. De gevoelsontwikkeling kan op een hele vrije en spontane manier in gang worden gezet. Lees hieronder een ervaring:

In water voel ik dat ik mij vrij kan bewegen, zonder ballast. Vanuit deze warme omhulling en de begeleiding van Truus ervaar ik dat ik bij intieme stukken van mijzelf kan komen zonder het contact met de ander te verliezen. Ontroerende ervaringen en voelbaar in mijn lichaam waardoor er wezenlijk bij mij iets is veranderd. Na een aantal sessies van haptonomie in water voel ik mij “steviger”. Ik ervaar bij mijzelf meer vertrouwen en durf weer meer vanuit mijn gevoel het contact met de ander aan te gaan.”
Angelique

Voor meer ervaringen en testimonials van cliënten en therapeuten, klik hier.

Opbouw cursus voor haptotherapeuten

De cursus bestaat uit zes modules, waarvan module één en twee een kennismaking en een verdieping van de haptonomische fenomenen in water inhouden. Module drie tot en met zes belichten de therapeutische mogelijkheden van haptotherapie in water, met volwassenen en (jonge) kinderen. Deze vier modules kennen een logische opbouw. De zes modules samen bestaan uit 14 lesdagen en hebben een totale VVH accreditatie van 98 punten. Ze zijn na module 2 afzonderlijk te volgen.

Cursusprogramma

Module 1 – Water Kennismaking: Jij en het Water

Module 1 is een kennismaking vanuit de persoonlijke beleving met het medium water. Welke haptonomische fenomenen zoals vitaliteit, circumsensus en toevertrouwen, kom je in het water tegen? Een ontdekking naar je eigen vermogens!

Module 1 geeft je inzicht in jouw veiligheid in water en vandaar ook op het droge.  De sensorische ervaring van de omhulling van het water is daarin behulpzaam. De gevoelde lichamelijkheid, nergens zo goed te voelen als in het warme water, wordt leidend in hoe dicht we bij onszelf kunnen zijn. Het mogen maken van onze eigen beweging. Water wakkert ook onze overlevingsreflexen aan. In module 1 ga je dit ervaren en ontdek je hoe integratie hiervan belangrijk is om onze volle vitaliteit te beleven. 

Na het volgen van module 1:

  • Heb je zicht op hoe veiligheid in en onder water gerealiseerd wordt. En welke impact dit op jouw gevoelsontwikkeling heeft. 
  • Heb je je vermogen tot circumsensus (de gewaarwording om ons heen) uitgebreid. En kun je dit in je affectieve benadering van de ander, ook op het droge, inzetten.
  • Worden begrippen als gevoelde lichamelijkheid, lichaam object en subject voelbaar en doorleefd.
  • Krijg je meer gevoel voor je levensadem.

Module 1 heeft drie lesdagen en een VVH accreditatie van 27 punten.

Data:  14-10-2023, 20-01-2024, 17-02-2024
           26-10-2024, 7-12-2024 en 25-01-2025  
Kosten: € 730,00
Informatie en aanmelden: info@sthwater.nl

 

Module 2 – Water Verdieping: Jij en de Ander in Water

Deze module bouwt voort op module 1 en focust op de ontmoeting met de ander(en) in het water en laat je kennismaken met alle verbinden aspecten van water.

Module 2 heeft drie lesdagen en een VVH accreditatie van 27 punten.

Data: 16-03-2024, 20-04-2024, 18-05-2024
          22-02-2025, 22-03-2025 en 19-04-2025  
Kosten: € 730,00

Module 1 en 2 zijn verplicht als basis voor verdere modules en opleidingen en zijn alleen in die volgorde te volgen.

 

Module 3 – Hechten/Onthechten

Hoe beleven wij hechting en onthechting in water? Hoe maken wij dit voelbaar en daarmee beleefbaar voor de ander in de affectieve ontmoeting in water? Wat is de ‘rol’ van het water hierin? En wat is het verschil in beleving met het ‘droge’? 

Module 3 heeft twee lesdagen en een VVH accreditatie van 18 punten.

Data: 28-09-2024, 2-11-2024    Kosten: € €493,00

 

Module 4 – Autonomie in Verbinding

Deze module gaat over alle aspecten van autonomie in de omgang met de ander. Water versterkt ons vermogen tot verbinden bij uitstek. Hoe kunnen we onze autonomie hierin waarborgen?

Module 4 heeft twee lesdagen en een VVH accreditatie van 18 punten.

Data: 02-03-2024 en 06-04-2024  
          01-02-2025 en 01-03-2025
Kosten: €493,00

 

Module 5 – Verticalisatie

Hoe ervaren we onze opricht-kracht in het water? En welke andere vormen van jezelf representeren kunnen we in het water aanspreken? De ontwikkeling van vervloeien met het water naar oprichten in het water.

Module 5 heeft twee lesdagen en een VVH accreditatie van 18 punten.

Data: 12-10-2024, 23-11-2024    Kosten: € 493,00
        
         

Module 6 – Verdieping Verticalisatie

Dit is een vervolg op module 5, waarbij de verticaliteit en de vitale intentionaliteit met elkaar verbonden zijn en voelbaar worden gemaakt
Module 6 heeft twee lesdagen en een VVH accreditatie van 18 punten.

Data: 18-01-2025, 15-02-2025   Kosten: €493,00
         

 

Haptotherapie in Water
Vitaliteit | Foto’s door Marlijn van Dalen

 

Cursus voor haptonomisch zwangerschapsbegeleiders

‘Water, waar het allemaal begint’

Onze cursus is een specifiek aanbod voor haptonomisch zwangerschapsbegeleiders die verdíeping geeft.

Het water spreekt de tastzin en het voelend vermogen aan, waarmee we als begeleider én als aanstaande ouders als vanzelf nog méer op het voelend niveau van het (verwachte) kind kunnen aansluiten.

* In het warme water wordt geoefend en toegelicht (theorie) hoe basispresentie en gevoelde lichamelijkheid en daarmee basisveiligheid voor de begeleider zelf bereikbaar is. Dit werkt door op het ‘droge’ en is voelbaar voor ouders en kind.
* aandacht voor het vergroten van de vaardigheid om de aanstaande ouder in zijn of haar basis te brengen.

De ervaring van ‘de omhulling van het water’ heeft toegevoegde waarde in de benadering van ouder en kind op het droge. We worden ons er bewust van dat het kindje in de schoot zich in die omhulling van water bevindt, naast de omhulling van de ouders.
…en nog meer:)

De cursus bestaat uit drie dagen van 1,5 uur theorie en 1,5 uur praktijk in het water. Interactief worden de persoonlijke ervaringen gedeeld die vervolgens worden gekoppeld aan theoretische begrippen. Tevens worden er belevingsverslagen gevraagd. Deze cursus kan een voorbereiding zijn op de HOK – haptonomische ouder-kind begeleiding in water.

Data: nog niet bekend voor 2024   Kosten: nog niet bekend

Cursus voor haptonomisch zwangerschapsbegeleiders
… waar het allemaal begint | Foto’s door Marlijn van Dalen

 

 Workshops (in overleg)

In overleg geeft STH Water ook workshops. Dit kan naar een door de groep ingebracht thema of wij nemen de groep mee op een haptonomische verkenning in water. 

Prijs op aanvraag.