En het kind dan?

STH Water

Zichtbaarheid van de haptotherapie!

In deze tijd waar het belang van affectief contact zichtbaar en voelbaar wordt en waar de haptotherapie in de beschouwingen toch vaak niet genoemd wordt, bieden we als STH Water graag een podium aan collega’s die van zich laten horen. Hetty van Dalen, actief als haptonomisch zwangerschapsbegeleidster en als haptotherapeut (in water) gaf een poosje geleden haar visie, met een ingezonden stuk, op een artikel in de Volkskrant. ‘De keizersnede niet alleen in noodgevallen’ deed veel stof opwaaien. Hieronder haar commentaar:

En het kind dan?

Hetty van Dalen-Wilkens

In de eerste alinea van het verhaal van gynaecoloog Bas Veersema werd ik getriggerd door de zin : ‘… hoe het na zo’n zware bevalling afliep metde moeder, in haar hoofd en met haar lijf? ‘

En het kind dan? Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat onzeconceptie, zwangerschap en geboorte een diepe imprint vormen die grote invloed heeft op ons leven. De relatie met familieleden en vrienden maar ook onze gezondheid en dagelijks leven worden door deze vroege non-verbale, emotionele en somatische imprint bepaald. (Anna Verwaal CREFcongres 2019)

Uit recente wetenschappelijke studies weten we dat medisch ingrijpen bij de bevalling van invloed is op de gezondheid van het kind. (Peters,L. Birth 2018).

In het werk als GZ-Haptotherapeut is er aandacht voor deze imprints en de gevolgen van een zware natuurlijke –  of kunstmatige geboorte. Bij heel jonge kinderen doen wij dat samen met de ouders b.v. in water. Maar ook op latere en of volwassen leeftijd komt het voor dat we in een therapeutisch traject gevoelsmatig verwerken wat er bij de start van ons leven heeft plaatsgevonden.


Naast de genoemde evolutionaire veranderingen, valt de laatste generaties ook een verandering/afname van de lichamelijkheidsbeleving en toenemende bevallingsangst bij (aanstaande)moeders waar te nemen. Door overmatige aandacht voor het denken zitten we meer in het hoofd, zijn we minder thuis in ons lichaam en zeker in het bekkengebied. Daar ligt naar mijn idee een belangrijke preventieve taak voor zwangerschapsbegeleiders. (Klabbers, Gert A. proefschrift (2018)

Hetty van Dalen-Wilkens, GZ-Haptotherapeut Wijchen